Western Balkans Fund

Fond za Zapadni Balkan (Western Balkans Fund)

WBF

Centralni sekretarijat se nalazi u Tirani, Albanija.

Fond zapadnog Balkana (WBF) međunarodna je organizacija smještena u Tirani u Albaniji, koju su osnovale vlade Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova *, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije. Njeno osnivanje, kao sveobuhvatna inicijativa u regionalnom vlasništvu, smatra se jasnim znakom novog duha saradnje koji pušta korene na Balkanu.

Sporazum o stvaranju WBF-a potpisali su ministri vanjskih poslova WB6, novembra 2015. godine. Fond je postao operativan 1. oktobra 2017. godine, nakon zaključenja postupka ratifikacije od strane svih parlamenata njegovih konstitutivnih članova.

WBF finansira šest ugovornih strana u jednakim kvotama. Prvo imenovani izvršni direktor WBF-a, kojeg je izabrala WBF konferencija ministara vanjskih poslova, je g. Gjergj Murra, karijerni diplomata iz Albanije. Njegov sekretarijat je u Tirani, a čine ga stručnjaci iz cijele regije Zapadnog Balkana.

WBF ima za cilj promociju saradnje i zajedničkih vrijednosti između građana, civilnog društva i kontakata između ljudi, obezbjeđivanjem finansiranja za male i srednje projekte, u sledećim ključnim oblastima:
1. Održivi ekonomski razvoj;
2. Obrazovna razmjena i saradnja;
3. Kulturna saradnja

Mladi, prekogranična saradnja, evropska integracija i rod su glavna pitanja koja pokrivaju sva područja saradnje WBF-a.

Konkursi se objavljuju na http://westernbalkansfund.org/

Da bi ispunio uslove za grant, kandidat mora biti:

 • Pravno lice osnovano u WB6 i
 • Neprofitna i
  Organizacija civilnog društva (OCD / NVO), ili
 • Određeni tip organizacije iz jedne od sljedećih kategorija:
  – Lokalni ili regionalni javni entitet, ili udruženje lokalnih ili regionalnih javnih entiteta;
  – Poslovno udruženje kao što su: poslovni klaster, poljoprivredno udruženje, privredna komora, turističko udruženje itd.
  – Obrazovna institucija poput univerziteta, škole, instituta, biblioteke, istraživačkog centra, akademije nauka / muzike / umjetnosti itd.
  – Institucija kulture ili sporta kao što su muzej, umjetnička galerija, pozorište, botanički vrt, biblioteka ili udruženje kulturnih institucija, sportsko udruženje itd.

Aplikant treba da je direktno odgovoran za pripremu i upravljanje projektom i relevantnim akcijama zajedno sa projektnim partnerima, a ne djeluje kao posrednik.

Prijavljuje se online ispunjavanjem i dostavljanjem traženih dokumenata.

Kontakt podaci

Imate ideju? Kontaktirajte nas na info@itsopen.info

Najveće zadovoljstvo i nagrada bilo je zadovoljstvo učesnika kada su čuli da je prihvaćen još jedan projekat sa istom školom i da će imati priliku putovati i družiti se. Smatram da smo uspjeli, ohrabrili smo studente koji su željeli da se upoznaju i prihvate drugo i različito.

RYCO
Albin Softić, Tešanj
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.