O projektu

Projekat OPEN (Opportunities Presence through European funds and other Networks in BiH and the region – Mogućnosti dostupne kroz evropske fondove i druga umrežavanja u BiH i u regionu) je ideja koja je nastala nakon što je urađena analiza dostupnosti informacija o različitim grantovima u polju obrazovanja i naučnih istraživanja. Utvrđeno je da na (fizičkom ili online) prostoru BiH ne postoji jedinstveni pregled (registar) dostupnih izvora fondova u BiH (porijeklom iz EU ili drugih izvora) koji nude mogućnost (potpunog ili djelomičnog) finasiranja projekata na domaćem, regionalnom ili evropskom/međunarodnom nivou, kao i njihovo predstavljanje.

Inspirisani idejom predstavljanja dostupnih prilika za projekte, kao I činjenica da svijet postaje viralan zbog pandemije Covid19, OPEN tim sa Univerziteta u Sarajevu (UNSA) je udružio snage sa Zapadnobalkanskom alumni asocijacijom (WBAA) te su kroz raspisan poziv za online projekte u ljeto 2020. godine prijavili ideju pokretanja online portala koji će omogućiti prikupljanje i predstavljanje informacija o programima i fondovima za različite projekte ideje namijenjen svim zainteresovanim u BiH i u regionu iz različitih sektora, kao i omogućiti online predstavljanje informacija o projektnim pozivima domaćih, regionalnih i međunarodnih organizacija.

Pored otvaranja online platforme, projektni tim će pokrenuti serijal online predavanja i prezentacija, počev od februara 2021. godine sa “kick-off” sesijom na kojoj će se “svečano” otvoriti ova platforma, a zatim omogućiti prostor za buduće online sastanke i prezentacije, kako učesnika (institucija) tako i webinare, seminare i ostale aktivnosti koje mogu uticati na daljne obrazovanje i profesionalno usavršavanje individualaca čiji će domaćin biti Univerzitet u Sarajevu i WBAA.

Kroz organizacije koje nude finansijsku ili drugu vrstu podrške nastojimo da se pozabavimo temom „produbljivanja“ i „širenja“ mogućnosti ideje Evropske unije u ovoj regiji kroz obrazovne programe poput Erasmus+ i ističući važnost otvorenosti i regionalne saradnje kroz projekte koji pružaju održivost za buduće generacije.

Imate ideju? Kontaktirajte nas na info@itsopen.info

Najveće zadovoljstvo i nagrada bilo je zadovoljstvo učesnika kada su čuli da je prihvaćen još jedan projekat sa istom školom i da će imati priliku putovati i družiti se. Smatram da smo uspjeli, ohrabrili smo studente koji su željeli da se upoznaju i prihvate drugo i različito.

RYCO
Albin Softić, Tešanj
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.